Saturday, December 17, 2011

Jangan lupa utk berzakat ye wahai kawan2..(ZAKAT PENDAPATAN)

Ramai yang menganggap zakat pendapatan tak perlu dibayar selagi keperluan sendiri belum dilunaskan, hutang kad kredit belum habis bayar, loan rumah tak habis2 dan macam2 lagilah. Tapi sebenar kita silap... Begitu juga dengan saya di zaman2 dahulu kala. Dah laa tak tau, tak pulak mencari. Memanglah sampai bila2 pun taktau kan. Alhamdulillah dah makin dewasa ni, ada sedikit sinar yang ALLAH kurniakan supaya celik zakat. 
Jangan risau, jgn bimbang dengan duit kita yg keluarkan utk mbayar zakat. Kerana itu adalah HAK mereka yg berhak, kerana apa yg kita dapat hari ini terkandung didalamnya HAK org2 yg berhak tersebut. Mari kita sama bersihkan hati, bersihkan jiwa, bersihkan akhlak dengan menunaikan zakat.
 KEWAJIPAN MENUNAIKAN ZAKAT
Firman Allah..
" Dan dirikanlah kamu akan solat dan tunaikanlah zakat "
Al-Baqarah, ayat 43
...
Firman Allah..
" Ambillah sebahagian daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya dapat membersihkan diri mereka daripada dosa dan menyucikan mereka dari akhlak yang buruk.."
At-Taubah, ayat 103
...

Hadith Rasulullah S.A.W
" Bentenglah harta kamu dengan berzakat dan ubati pesakit-pesakit kamu dengan bersedekah serta hadapilah gelombang bala dengan menangis dan mengadu kepada Allah "
Riwayat Abu Daud, At-Tabarani dan Al-Baihaqi
...

Kewajipan mengeluarkan Zakat kepada pemerintah
Hadith Rasulullah S.A.W, diriwayatkan oleh Sa'id ibn Mansur dari Suhail r.a katanya :
" Telah berkumpul padaku nafkah, yang padanya ada zakat, yakni telah sampai nisab zakat, maka aku bertanya kepada Saad Ibn Umar, Abu Said Al-Khudry, Abu Hurairah, kataku: Apakah aku mengagihkannya sendiri atau aku berikan kepada penguasa? Semua mereka menyuruh aku memberikan kepada penguasa. Seorang pun tidak akan ada di antaranya yang menyuruh aku agih sendiri.."
...
http://www.maij.gov.my/zakat/index.html

No comments:

Blog Widget by LinkWithin