Sunday, June 27, 2010

Kek Coklat Kukus (Gebuss)


(Sumber dari sini, thanks chetam
Kek Coklat Kukus Zaiima (very moist)
Sumber: NoorMasri
... akibat 'derhaka' dgn resepi topping, tak cantek jadinya...

Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur
Cara : Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan. (Saya kukus 1 jam sahaja, bergantung kepada size loyang anda ye)

TOPPING COKLAT dari Noor Masri

Bahan-bahan:
250 g coklat masakan } potong kecil2
1 sudu besar majerin
130 ml double cream atau whipping cream
(Jangan kurangkan kuantiti, nti coklat pekat sangat, topping tak cantek mcm yg saya buat ni *boleh juga gantikan dengan fresh milk*)
sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional (Saya tak letak gula)

Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.
(Saya tak corakkan pun, tabur ngan badam hancur ajee)

Nota tangan saya : Kalau nak buat ala2 cupcake tu, kukus 20 minit aje yee...

 

8 comments:

Syatilla said...

xnak msak...nak dtg mkn jer..leh tk mcm tu??:P

lailasani said...

buleh ajee.. syarat dia kena mai johor laaa... heheheh..

Normaliza said...

Wah..nak cuba lah :)

lailasani said...

nmaliza,
try laaa... senang je ni... hehehe..

Nina said...

umah saya takde oven, resipi kek yg kukus2 no-bake ni mmg sesuaiiii sgt lah... TQ!

lailasani said...

nina,

memang sesuai laaa resepi ni... berbaloi2.. cuba lah.. sedapp!!!

Aslinda said...

nak tanya cket, topping coklat guna cooking coklat, x cepat keras ke? sbb cooking coklat kan ade bahan yg membolehkannye beku.

lailasani said...

kalau campuran kita tk ikut sukatan mmg akan cepat beku sbb saya pernah buat mula2 letak whipping krim sikit. kerasss kat kek, dan tebal jadiknye..
cuba try dan ikut betul2 sukatan topping tu, inshaallah tak cepat beku...:)

Blog Widget by LinkWithin