Tuesday, June 8, 2010

Adik damia & makyong on 29/04/2010 (23 wks)

Adik damia;
  • sihat2 aje, alhamdulillah...
  • kedudukan kepala di bawah, dh bersedia nk buat terjun tiruk kot.. hehehe
  • urinya di bawah, harap2nya akan naiklah ke atas sebelum 34 wks.
  • sangatlah aktif, tak duduk diam lam peyut nih....

Makyong;
Kena buat MGGT, spt yg diceritakan sblm ni test ni adalah utk mengesan sama ada makyong ada
gestational diabetes(GD) atau tak. Procedurenya adalah seperti berikut.
  • Start dr 10 malam sebelum buat test, mesti puasa. Boleh minum air masak tp dalam kuantiti yg sedikit sahaja
  • Test pukul 8 pagi, cek gula dalam darah. Masa ni keputusan adalah 4.7.
  • Kena minum air glukos yg teramatlah manisnya. Sangat2 manis!!! Jangan sampai termuntah sbb kalau muntah test ni dikira BATAL.
  • Jalan2 selama 2 jam (nk lepak pun buleh kot), masa ni masih belum boleh makan ape2. Air kosong je dibenarkan. Adeihh.... seksa juga menahan nafsu ni sbb ikot cik abe pegi sarapan. Sabo ajelah.
  • Lepas 2 jam kena test darah lagik, keputusan adalah 7.4.
Jumpa doktor, then doktor kata kena buat further testing (test secara intensif, cek drh dari
pagi sampai malam). Disyaki ada GD. Adeihh, panik jugak makyong kalau betul2 kena nih. Doktor kata sepatutnye keputusan selepas minum air gula tu adalah max 6.
Tapi ni dh 7.4, jadik kenalah buat test lagi. Nk bagi betul2 confirm ada diabetes @ tak.
Macam2 pantang larang yg doktor bagi. Tak boleh makan yg manis2 walaupun BUAH.... Ni pun satu hal jugak, amat menyeksakan kalo tak dapat mkn buah ni. Nasi mmg kena kurangkan... Susah jugak nk diet time pregnant ni. Tambah2 lagi 30hb tu balik kg. Mana boleh tak makan itu ini kan... Makan jugak tp
kurangkan kuantiti aje. Sgt terliur dengan durian kat Kelate, dahlah murah SEDAP pulak tu...

Seminggu lepas balik dr Kelate baru berani nk buat test secara intensif tu. Nti akan diceritakan lam
entry yg akan datang.

Nota tangan saya : GTT : glucose tolerance test, apakah dia MGTT? : makcik dah lupo laa...

2 comments:

paij188 said...

congrats! didn't know u're pregnant.
take care ya!

lailasani said...

thanks paij...
already 29 wks.. dah dekat dah nk bersalin...

Blog Widget by LinkWithin