Monday, April 23, 2012

Diet Lailasani | Alhamdulillah berjaya!!

Tajuk macam laaa dah berjaya turun seperti berat yang dimahukan kan? Hehehehe.
Saje jer tu tajuk kasik semangat kat tuan empunya diri. Hampir 5 tahun gitu asyik dok berazammmm je lebih kan. Ni, alhamdulillah berjaya merealisasikannya. Diet Lailasani ni akan berterusan tahun ini sehinggalah tercapai target BMI normal dengan ketinggian saya yang tak berapa nak tinggi ni. Mohon2 dapat istiqamah berdisiplin meneruskan 'pengembaraan' ini.:)


 Aug 2010, sebelum kelahiran dinie chan.

 June 2011, dinie chan 10 bulan...

Jan 2012, CNY 2012, dinie chan 1Y 5M
Program diet sedang berjalan time ni.... Balik kampung je, abis punah ranah dietku. Huhuhuhu


Kronologi :-
Start diet : November 2011 - Berapa kg? Hmmmmm.. .segan nak bagitau. Hihihi, kita share part berapa kg yang berkurang jelah ye. Nanti kalau dah hilang segan tu, saya sharelah BERAPA kg berat saya semasa start program ni.
Disember 2011 : Turun 2 kg
Januari 2012 : Turun 2 kg
Febuari 2012 : Turun 1 kg
Mac 2012 : Turun 1 kg
April 2012 : Turun 1 kg

Alhamdulillah, BERJAYA kali ni. Total dah turun 7 KG selama 5 bulan. Dengan bantuan produk SHAKLEE dan juga penjagaan pemakanan yang teratur. Bukan tak makan langsung ye. Itu memang LAPARRRR! Mana tahan macam tu. Saya makan, cuma saya kawal dan cek apa yang saya ambil. Saya memang taknak turunkn berat secara drastik pun. Kalau boleh biarlah slow2 dan dapat maintain dan juga berat pun tak bertambah dengan mendadak. Sekarang pulun exercise pulak sbb rasanya diet tanpa exercise ni macam tak cukup garam/gula dalam program berdiet. :P

Kalau tak boleh turun seperti semasa majlis perkahwinan saya ni pun, cukuplah pertambahan 5 kg dari berat semasa majlis ni. Berapa kg tu? Ehem....
Target saya adalah 55 kg desu!! Doakan semoga saya berjaya ye! Target ini adalah sehingga Disember 2012, InsyaAllah.
Ganbaru zo!!!!


Gambar sebagai motivasi utk terus berdisiplin!!! Masa ni 49-50 kg desu! Kenangan oh kenangan....:P

Nota tangan saya : Tips dari RAPI Apr 2012
Elakkan Diet Drastik : Pengurangan berat badan sebanyak 1kg sebulan adalah lebih baik drp turun berat badan dgn banyak secara drastik dan mendadak. Ia boleh mengganggu kesihatan dan tidak mustahil jika anda berhenti berdiet, berat badan juga akan bertambah secara mendadak atau lebih teruk dr dahulu. Sabar dan kuatkan semangat ye....:)


4 comments:

Suliana said...

keep up the good diet :-) anyway, besar nya perut. igtkan kembar tadi :-)

kinna said...

chayok2...kita doakan dr jauh je...
tup-tup bln 12 ni kurus (kalo xtermengandung...hihi)

yatie chomeyl said...

gambatte kak...tp kalu kelik qelate meme punoh diet. pagi2 nasi bungku sdoh, tengh hari nasi lauk mace2 lagi..pete kepok lekor..male lepas dinner behe colek pulok hahahaha

lailasani said...

suliana,
thank u.. thank u... InsyaAllah...
memang ramai yg ingat kembarrrrss.. huhuuhuh

kinna,
thanks!
harap2 laaa belum terrrmengandung... kekekekek.... kita tunggu n lihat...:P

yatie,
arigatou ne.... meme laaa... ni rusing ni nk kelik ghayyo nih.. punah ranah dietku nih... huwaaaaaaaaaaaaaa...

Blog Widget by LinkWithin