Saturday, May 2, 2009

....Cat rumah

Dah lama tak update pasal rumah baru. Masihhhhhhhhhhhh lagi tak dapat pindah sbb kerja2 merepair oleh developer pun baru je habis. Hampir sebulan jugak diorang merepair. Kebanyakannya adalah cat semula dan tukar tiles yg pecah2. Sekarang tengah mengecat. Huh, pikir2 punya laaa lama kami ambik masa utk pindah ni. Stat dr booking rumah 1hb Disember tahun lepas.
Kronologi beli rumah :-
  • 01122008 - Booking rumah
  • 10122008 - Encik suami dgn rasminya menjadi penghutang tegar dgn sebuah bank. Hehehe.. Home loan lulus daaa........
  • 20122008 - Sign SPA
  • 06012009 - Kuar duit KWSP... tunggu lama jugak sbb org yg incharge MC katanya. Tapi proses nak kuarkan duit tu amatlaaa senang.
  • 22012009 - Bayar down payment. Tunggu kunciiiiiiiiiiiiii!!!
  • 11032009 - Baruuuuuuu dapat kunci. Uishh, lame gak tu. Berhari2 jugak dok follow up lawyer supaya cepat sikit. Alasan mereka, pejabat kerajaan lambat nak keluarkan surat bla.. blaa.. bla...
  • 23032009 - Kami hantar borang komplen sbb banyak jugak cat2 yang dah pecah2.
  • 12042009 - Baruuuuu siap developer repair. Itu pun still ada lagi yg NG!
  • 14042009 - Start renovate tapi buat sikitttttttttt aje. Buat mana2 yang wajib je dulu.
  • 16042009 - Siap renovate.
  • 18042009 - Encik suami start mengecat.
  • 26042009 - Bayar deposit utk grill.
  • 30042009 - Grill dah siap. Sgt efisyen seperti yang dijanjikan. Tapi tak boleh pasang lagi selagi tinted tak selesai.
  • 30042009 - Tempah langsir. Upahnya ikut berapa helai langsir. Satu helai RM12 dan ke atas. Kalau yang ikut meter MENANGISSS laaaa poket nak bayar. :P
  • 01052009 - Bayar deposit utk kitchen cabinet (KC). KC sy buat kat sini.
  • 03052009 - Wiring.
  • 07052009 - Cermin2 bakal ditinted.
Berharap Jun 2009 dah boleh pindah tapi macam giri2 jer.

5 comments:

MuzZz said...

wah..besar-besaran gak renovate rumah..hehe..bila nk pindah umah..Arfan nk gi melawat ni..

lelosani said...

muzz,
mana ade...
kecil2an n yg wajib aje....
KC tu aje kot yg tak wajib... tapi yg wajib utk mama damia... hahahha...
insyaallah jun pindah...

che nor said...

mase beli umah tu dah brp % siap umah tu?skejap jer dpt pindah, x smpi setahun...

che nor said...

KC tu amik yg maner satu?dewani tu company melayu ker?brp KC tu?byk nmpk abis nak msk umah br ni..:)

lelosani said...

cn,
mmg beli rumah siap dohh...
tu sbb dikatogerikan jadik lameee baru nok masuk... ni pon nk pospon lagi sebulan... malas nk rushing plak papa damia kata....
hihih.. KC tu takdok design kat situ... buat design ikut citarasa sdiri.... company cina laaa cik adek... heheeh.. name je cenggitu....
KC tu ade laaa sikit regenyee.... tak banyak mane pungg...:) semua bajet2...

Blog Widget by LinkWithin