Friday, September 24, 2010

Tandem nursing yang menemui jalan buntu/GAGAL!

Hasrat hati saya utk 'tandem nursing' setelah adik damia keluar nampaknya menemui jalan buntu kerana si kakak sekarang ni sangat obses tentang KEPUNYAAN.

Sebelum adik lahir,
MAMA : Nanti share ngan adik ye paipai (menyusu).
DAMIA : Tak boleh/tak nak. Ia nye (Damia punye)
MAMA : (masih cuba memujuk) Share ye, sebelah damia punya, sebelah adik punya.
DAMIA : ok....
Sejak dari perbualan ni berlangsung, damia sentiasa cakap yg sebelah paipai utk dia dan sebelah paipai utk adik. Tapi,

Setelah adik lahir,
MAMA : Kakak nk paipai?
DAMIA : Taknak, adik nye (adik punye)!!!!

Lerrrrr....... pulak dah. Banyak kali jugak saya offer, tapi jawapannya tetap sama. ADIK PUNYA!
Maka, hasrat hati utk tandem nursing sambil2 peluk 2 anak beserta senjata utk tambahkan production susu adalah GAGAL! Walaupun begitu damia tetap masih dapat merasai susu mama, damia minum ebm tanpa komplen!! Alhamdulillah ada rezeki lebih sikit kali ni, papa DD bagi suggestion utk bg ebm kat damia semasa di rumah (Pandai papa ye, dapat save budget.. heheheh). Apa2 pun khasiat susu ibu adalah lebih dr segalanya. Alhamdulillahh....


Nota tangan saya : 
Sebelum ni saya cuba2 tukar susu formula damia dari isomil kepada bermacam2 jenis dicuba tapi selalu damia reject atau tak sesuai dgn damia (timbul ruam). Tapi kali pertama bagi ebm, damia minum tanpa banyak soal. Mungkin masih lagi ingat rasa susu ibu yg pernah dia minum sebelum2 ni. Alhamdulillah..

2 comments:

Normaliza said...

Teringin juga rasanya nk bagi Yamin minum ebm. sebelum ni proses relaktasi tak berapa berjaya. hanya dapat beberapa oz je untuk setiap perahan..mujur dapat juga bagi yamin susu ibu w/pun tak banyak

Tak sabarnya nak bagi Yamin adik..doakan ye.. :)

lailasani said...

takpe... yg lepas tu kita redha je...
moga2 cepat dapat adik.. insyaallah...

lagi bagus kalo buat tandem nursing.. sbb buleh ransang pengeluaran susu dgn lebih banyak... stok buleh simpan banyak2 utk adik nya...:)

Blog Widget by LinkWithin