Sunday, July 18, 2010

Poket koyak rabak tiba2....


 gmbr sang anai2 ni dari sini
.... kerana sang anai2.... aduyaiii..... bbrp jumlah $$$$ perlu dikeluarkan secara tiba2. huhuhu...
Mula2 ingat nak sembur je dengan ridsect ke, ridpest ke... encik suami pergi laaa nak beli kat giant, tapi dia kata tader pun jenis2 sembur tu utk anai2. Tergabra dan gubra jugaklah kan dengan sang anai2 yg boleh merebak dengan cepat ni, maka kami pun google2 sana sini. Jumpalah satu no tel pest control yg dekat ngan rumah ni. Terus call dan tanpa banyak songel auntie Chinese tu terus datang rumah tengok keadaan...... prong preng prong preng auntie tu cakap macam2. Terus bayar deposit... dan totalnya adalah.....

















2K! adeihhhh... tiba2 poket terus koyak rabak lorr.............
ni ctc no auntie tu... jumpa kat sini
saya takleh nk rekemen lagi sbb baru je nk guna perkhidmatannya. Insyaallah lepas sebulan/2-3 bulan nanti saya buat entry utk review pulak.

Nota tangan saya : dulu masa mula2 nak masuk rumah kami mmg bajet2 je buat mana yg penting, tu sebabnya tak buat pest control ni. tapi sebenarnya pest ctrl ni sangat laaa penting. macam SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN gitu.... harap2 lipas2 yg berkeliaran pun akan terus kiok beramai2...

8 comments:

Syatilla said...

mahalnye...bia btol.xkan umah baru ade anai2 kk lelo..igt umah2 kayu jer ada...

kinna said...

mahal tp berbaloi la sbb pasni boleh tahan berbelas thn bebas anai2..in fact, semut pon lari

NURUL IZZA said...

akak..salam..

hehe..tgk anai2 ingat hubby, dia tgh wat research pasal anai2la. cuma skg teknik dia guna matikan gen.moleculer gen.entah xpaham pun..kalau ms master dulu blhla suh dia g umah akak..sbb ms maste dulu dia mmg cari rumah yg serang anai2..

kadang management tu xbrapa bagus sebabnya kadang dia buat ala kadar je..hubby ckpla..kalau betul2 nak yg bagus contct bayer corporation, tapi mmg mahal.

sbb ubat yg digunakan pun mahal.

apapun.. kelemahan anai2..

1- cahaya
2- kering

anai2 ni buta, dia xnampak dan suka tmpt lembap. jd selalu buka ruang2 rumah spy anai2 xde.

YG TU JE LEH IZA TLG.NK TGGU HUBBY BALIK, 2-3 TAHUN LG NAAA. HAHAH

ibuaiman said...

umah cn pun prnh kn dlm 4 thn lps kot (ingat2 lupa)tp ms tu kesan masih peringkat awal, nasib baik. mmg ternganga bila dgr harga ms tu 1k.tp alhamdulillah sampai la ni xde dah mslh anai2.dia tebuk setiap tepi simen rumah dan masukkan ubat anai2 dlm tanah.kwsn rumah cn kn sbb dulu kwsn perumahan tu bekas kwsn ladang getah...nasib badan...huhu

Anonymous said...

salam,
umah saya pun kena anai2 jugak dlm 2 bulan lepas. pastu suh cina ni buh ubat anai2 tu dlm 1.5k juga abiss

-jiran 55

lailasani said...

tilla,
mahals... tp tulah standard rege... mesti 1K ke atas...
rumah baru sbb bergantung kepada tanah tu bekas tanah apa sebelum ni. kawan2 kata tanah bekas tanah kelapa sawit senang nk kena serangan anai2 ni..

kinna,
harap2 berbaloi laaa... dh laaa tgh menanti cik bb kuor ni.. tu yg terkujat sket tuh...:)

izza,
salam..
ouh ye ke?
kalo dh dekat2 nk balik tu buleh gak tunggu.. hehehe... tq for d info....
1st time tau anai2 tu buta.. cam nnk tergelak pun ade... hehehheh

lailasani said...

cn,
harap2 pun camtulah... sampai bebila pun anai2 tu tak berjaya wat rumah dah kat umah.. :)
tp warranty 5 tahun je... so,pas 5 tahun nk kena berjaga2 jugak...:(

aida,
laa... ye ke... chinese tu ade jugak citer jalan 55 pun ade kena.. tp tak sangka lak rumah korang.. teruk ke kena aritu?

Anonymous said...

yang kena kat siling dapur
tak teruk sangat
tapi tu la takut la jugak
kang dia makan kitchen cabinet kang
nanges la huhuhu

jiran 55

Blog Widget by LinkWithin