Friday, November 12, 2010

Projek BM : Pizza

Nak diet laa kononnya kan? tapi dinner dengan pizza. Cikgu diet mana ntah ajar mama DD nih. Takpe.. abaikan je.
Resepi adalah dari dapur malus domestica TTM. Hasil copy-paste.
200ml water
1 tbsp olive oil
1 tsp salt
2 1/2 cups bread flour
1 3/4 tsp yeast
Masuk dalam BM ikut urutan..setting:pizza dough. (BM saya tiada menu pizza dough, ada dough aje)

Kononnya nak buat pizza scrolls macam TTM buat ni, tp masa tidak mencukupi utk saya bermain2 dengan doh. Ini pun nsb baik sempat dicanai sblm doh tu naik menggunung sebab si kenit meraung2 meminta perhatian bondanya. Jadilah macam ni aje. Rasanya tentulah SEDAP! Hahahaha. Encik suami kata masak sendiri puji sendiri!! Saya memang 'jujur', kalau tak sedap saya mmg cakap tak sedap. :P
pandangan dr dlm oven, sila abaikan oven yg sedikit 'berkarat' itu..:P
 topping tuna+jagung+mayones, 
sila abaikan bentuk doh yg dah mcm rama2 tu, tak sempt nk betulkan sbb sikenit melalaks...
 topping sausage+ayam
pemotong pizza yg br nk rasmi... hohoho
bersedia utk di ngappp........

Nota tangan saya :
1-Selepas letak topping, panaskan oven 200C, bakar selama 10-15 min.
2-Tips dari kekanda : Kalau nk simpan doh pizza dlm freezer, canaikan dan bakar dahulu separuh msk selama 8-10 min.

6 comments:

yatie chomeyl said...

nok wat retep eh guno cik BM kito hehehe

lailasani said...

wajib buat tu yatie... senang! takyah lenguh2 tangan menguli dan menunggu... :)

m-i-o said...

errrr. BM sy sedang preknen 8 bulan di bilik tido tingkat atas. pastu beliau akan cuti bersalin 60 hari dan hanya akan memulakan kerja meroti selewat2nya awal mac 2011 <--- statement pesaing yg belum bersedia utk bertarung dalam arena perotian :P

TopsyTurvyMum said...

wahhhh...
sudah buat pizza!!
bentuk rama2 jarang nampak tauu..patut vangger!!

tak tahan dgn stetmen pesaing hang tu..BM dia pun cuti bersalinnn ekekeke

MuzZz said...

sedaaaaappp..marvellousss!!klu buat topping mcm2..da tak payah ke pizza hut lagi..hehe

lailasani said...

mio,
BM pun tengah preknen yer? hehehe... same2 preknen mcm tuannya. takpelah, bab2 meroti ni ai tak berani nk sahut cabaran. cukuplah kita bertarung ebm ja...
ai nk buat pizza ni pun i copy-paste habes dengan2 gambar2 dr blog TTM, so memang tak layak laaa nk bertanding.. hahahaha....

TTM,
yesss! akhirnyaa... hehehe... sebab cik abe dengan cepatnya setuju utk dinner pizza. tq yer dgn resepi tu. byk lagi resepi2 dr dapur malus domestica tengah tunggu giliran-siap tempek kat peti ais dah... hihihi..
bentuk rama2 : hubby kata, ape ni takde bentuk? alaa.. bentuk tak kisah kan ape2 pun, yg penting boleh ngap-perut kenyang..

itulah, pesaing FS ai tu... kena tunggu laa ape projek BM dia MAC tahun depan.

muzz,
sila request nk topping ape. special utk org yg dh nk berenti keje..:) tp jgn mintak pepperoni, taktau nk beli kat mane...

Blog Widget by LinkWithin