Saturday, October 9, 2010

Kalau damia sedih hati, mama lagiiiii sedih 4juta kali ganda

Waktu : 11:45 pagi (menghitung masa utk ambik damia kat nursery)
Baru 3 jam yang lepas saya menghantar damia ke nursery. Hari ni hari pertama damia ke nursery setelah hampir 2 minggu bergolek2, berguling2, bermanja2 dengan saya di rumah. Walaupun baru beberapa jam, saya sudah mula rindu kat anak dara. Biasanya dialah yang paling sibuk kalau saya mandikan adiknya. Dialah yang paling sibuk semasa saya pakaikan baju si adik, dia sibuk suruh nyanyikan lagu 'tinkel2 liter tar' (twinkle2 little star), lagu 'moo moo' (old mac donald had a farm) dll. Walaupun kadang2 ter'stress' bila adik tengah melalak, kakak damia pun melalak2 mintak mama nyanyi, tapi mama tetap rindukan damia.

Ok, dah terpesong sedikit drp title di atas. Kita lupakan sekejap bab2 jiwang rindukan si damia. Yang saya nak cerita adalah kisah menghantar damia ke nursery pagi tadi. Ada sedikit kejadian yang tak berapa enak mata memandang di nursery tersebut tapi saya hanya berdiam diri. Maklumlah hari ni hari pertama anak saya berada di sana, saya takut juga kalau2 saya tegur, ada pulak yang mendera anak dara saya nanti. Tapi pesanan saya utk adik2/kakak2 yang kerja di nursery, silalah bekerja seikhlas hati. Kalau tak berminat utk melayan karenah anak2 kecil, silalah hantar surat berhenti. 
Sedih hati saya melihat damia diperlakukan sebegitu. Hari ni kan hari pertama dia di nursery, pujuklah anak dara saya dengan baik. Saya bukan sedih mendengar damia melalak sampai nak keluar anak tekak memanggil2 nama saya, tapi saya lebih sedih melihat pekerja nursery melayan damia dengan kasar. Saya berharap pekerja tu bukanlah yang incharge kumpulan damia, kumpulan 2 tahun-3 tahun.

Nota tangan saya : Moga2 Tuhan lindungi anak2 saya walau di mana saja mereka berada. Moga2 orang yang menjaga anak2 saya ada belas ihsan terhadap anak2 kecil. Inshaallah.....

7 comments:

Rhyati said...

hantar nursery jgk ke.. ermmm.. kesian damia tu.. tp kalu nk anta nursery jugak cari lah yg molek sikit.. yg atleast ada ngajar jgk sikit2 sambil main.. kena spend lebih sikit arr.. tp kalu setakat duduk bergelimpangan tu baik bg bbsitter je kot..

lailasani said...

aah.. hantar jugak... mmg kesian tp nk buat cemana... katsini susoh nk cari nursery yg hebat2 lagu tu... pastu kalu yg belajar2 gitu, takde utk bb kecit pulok.. kalau boleh taknak pisahkan damia n adik dia...

MuzZz said...

k.laila..mmg da tak hantar terus la ni kat bbsitter eh?

yatie chomeyl said...

sensei kat hoikuen baby SN layan budok2 molek jah...bakpo la nursery kat msia x amik contoh hoikuen jepun kan kak

lailasani said...

muzz,
aah, tak hantar dah. tp kalaulah nursery ni gagal, kembali ke bbsitter laa kot. huhuhu.. harap2 laa misi ke nursery ni berjaya...

yatie,
tu laaa... jeles tau ngan baby SN yang mendapat layanan special kat sane...
rasanya kat sini diorang takde pegi kursus pun kot cemana nk handle budak2.. setakat tangkap muat-bidan terjun kot....

Pinky Ayu said...

nursery kat mane tu k.laila?

lailasani said...

darul ilmu

Blog Widget by LinkWithin