Tuesday, October 26, 2010

Pencarian bbsitter utk anak2

Kami give up utk teruskan damia (dan dinie) kat nursery. Sebab?
  1. Rasanya tak sesuai utk hantar baby dinie ke nursery tu sbb baby terrrrrrrlalu ramai dan teachernya tak mencukupi. 20 orang baby -> 3 orang teacher. Macam tak logik kan? tapi itulah hakikatnya. Alhamdulillah saya diberi kesempatan utk borak2 dengan pekerja nursery tersebut yang pernah incharge jaga baby. 
  2. Info dari pekerja nursery tu jugak, teacher yg incharge anak2 2-3tahun (sebaya damia) adalah seorang jer. Bilangan anak adalah 18 orang. Mampu ke? Baru 2 hari lepas je baru tambah sorang teacher. So, 18 orang kanak2 -> 2 orang teacher.
  3. Walaupun damia makin hari makin ok semasa hantar ke nursery dan semakin mesra dengan teachernya, tp emosinya seperti terganggu. Tiap2 malam damia mengigau sambil menangis cakap TAKNAK... TAKNAK. Tak sampai hati pulak tengok damia macam tu.
Mamanya 'stress' memikirkan apa yang terbaik utk anak2.  Masih mencari2 babysitter yg menepati cita rasa kami. Inshaallah, harap2 pilihan yg bakal kami buat ni tepat. Setakat ni dah interview 3 orang calon. 2 calon sudah di'reject'.

Nota tangan saya : Pendapat saya, nursery yg damia pergi ni adalah sekadar 'perniagaan' semata2.

7 comments:

Normaliza said...

nampak sgt emosi dia terganggu kan. kesian damia..kalau saya pun mesti tak sampai hati dgr anak mengigau camtu malam2. rasa sayu je. moga2 cepat dapat pengasuh yang sesuai ye..

lailasani said...

mmg tak sampai ati. kalau tanya nak gi sekolah ke tak pun, menangis2 dia ckp taknak...
tp itu maybe sementara laa kan.. ramai yg ckp camtu...
yg mbuatkan saya buat kep taknak antar sbb bb terlalu ramai... tu yg terus cancel tu sbb taknak pisahkan damia n adiknya...
insyaallah.. moga2 cepat2 dpt pengasuh yg best.

Pinky Ayu said...

Laa...sian damia...xsangka smpi cmtu plak. smpi ngigau...sedih ayu dgr...hope k.lela dpt pengasuh yg best! cube tanye k.muz...pengasuh lame ayu tu cmne...die sgt suke bb2 girl tau. tp, xtaula skrg cmne...xleh nk ckp. hehehe...

Mr Nyox said...

loh, xjmp lg ker bbsitternye?
sian damia..

Yantie said...

kesian nya kat damia.. mehlah damia teman makcik kat sini. nnt kita main kejar2, masak2, ngeh..ngeh2

Suliana said...

salam singgah sis laila,

ibu bf juga ye? :-) tahniah, seronok tgk susu byk2..

jemput datang ke 'rumah' saya :-)

lailasani said...

ayu,
damia dh kembali ke bbsitter lama. nmpak dia pun happy kat situ. oklah,adik pun dok situ jugak... anyway tq!!

mr & mrs nyox,
dh kembali ke pangkuan bbsitter lama. hehehe, makcik yanti nk damia je ke temankan?? kalau damia je mmg tak leh laaa sbb dia package ngan adiknya skali. hihihi

suliana,
salam
tq singgah sini.
aah,bf juga.alhamdulillah...hrp2 tader kejadian blackout,kalo tak menangissssssss!!

Blog Widget by LinkWithin