Friday, December 31, 2010

bb Dinie @ 4 months

 
Tarikh : 20122010
Berat : 5.8 kg
Tinggi : 61 cm
Lilit kepala : 41 cm

1-14122010 : Kali pertama berjaya meniarap. Masa tu tak bjaya pusing balik. Sekarang dh 4 bulan ni dh hebat dh. Pantang letak dinie akan terus buat golekan. Even dlm rocker pun dia nk meniarap. Dibedung pun dia boleh meniarap. Memang kuat dinie ni.


2-Suka buat buih2, sembur2 dan borak2.
3-Dinie ada ragam yg tsendiri, nk masuk 3 bulan dia byk melalaks bagaikan didera. Panik juga makpaknya. Mama siap google, siap tnya kawan2 cemana nk buat kalau bb melalaks sampai serak2 suara. Nak msk 4 bulan ni dinie bljr2 reject direct feeding plak, maybe jugak merajuk kalau mama lmbt nk bg dinie paipai. Walhal sebelum ni dinie mmg reject bottle feeding kalau kt rumah. Dgn dinie ni, mama papa kena ligat sikit berfikir sbb dinie ni byk tak sama ngan kakak dulu. Memang setiap anak tu berbeza, jadi makpak lah kena hebat & cepat sikit berfikir dan mbuat tindakan.
4-Tak suka baring2 sgt, asyik nk berdiri jer sekrg ni. Kalau duduk dlm rocker pun kepalanya asik nk tegakkk je. Kita yg tengok ni yg penat.
5-Suka MAKAN tangan. hihihi. Ubat plg mujarab utk adik buat ms ni.
nak makan tangan.. tp ade cawan.. makan jelah cawan.. heheheh

6-BB dinie ni ada citarasa tersendiri. Kalau nak tido, mesti kena tidokan terus. Tak boleh delay2, takyah nk sibuk2 susukan. Kalau tak, dia akan melalaks bagai nak rak punye. Mesti kena baca dgn tepat apa yang dinie nak.
7-Dah boleh pegang2 toys, barang2 kecik dah. Tapi selalu jatuh2 jugak. kakak damia rajin tolong ambikkan utk adik.

 .........mama n papa sangat sayangkan kamu wahai baby... jgn meragam2 lagi tau..:)

5 comments:

kinna said...

kejap je kan..ade iras2 kak damia sket..
mujo dia suka isap jari tangan..kalo jari kaki..bahaya ooo (org tua2 ckp kalo isap jari kaki, baby tu nk adik..) :)

lailasani said...

aah.. kejapp je dh 4 bulan.. hmm.. jgn laa isap jari kaki dulu. bagi lee mama n papa dia ni cukup tido kejap... 2-3 tahun ke gitu.. :)

MuzZz said...

eeii..geram tengok..montoks!! haha..bila la nk gi tengok dinie ni lagi..

che nor said...

comelnyer anak lela...:)...klu nak tido, dia takboh tetek dulu?huhu..

lailasani said...

muzz,
mmg montoks ini budak... sokmo rasa nk picit2... hehehe.. nti lek sini mai umah deh...

cn,
tq cn...:)
kdg2 boleh.. kadang2 tak jalan dinie ni. tak macam kekanda damia dia... susukan je tido..
dinie ni kena pandai bajet ape dia nak. kdg2 nk disusukan utk tdo, kdg2 dia nak didodoikan aje, kdg2 selit je bwh ketiak dia dh buleh tido... hehehe..

Blog Widget by LinkWithin