Tuesday, December 14, 2010

...dilema ibu beranak dua...

....eh! baru anak dua, dah ada dilema bagai, aku yg anak 4 pun tak kecoh...... (sila jgn bagi komen sebegini... saya hanya ingin meluahkan perasaan di sini...)

bukanlah dilema pun... perkataan yg lebih tepat adalah cabaran kot.
apa yang saya rasa mencabar sangat tu?
  1. bila susukan si adik, si kakak ajak main2 dgn dia...
  2. bila nak tidokan si adik, si kakak pun merengek2 nak mintak mama tidokan dia... mintak dipokpokkan sebelum tido...
  3. bila tgh bf adik, kakak pun mintak susu....
  4. bila kakak tgh aktif bermain, kakak di minta diam sbb adik nak tido...
seboleh2nya saya taknak kakak damia terasa kehadiran adiknya mengganggu gugat kasih sayang dan perhatian yang diberikan kepadanya selama ini...

seboleh2nya saya taknak cakap....... "diam sikit, adik nk tido...", "kakak, jgn bising"........ tp jarang sekali sy dapat elakkannya.....:(

nota tangan mama :
kakak damia,
anakanda adalah ratu di hati mama.....
adik dinie,
anakanda adalah permaisuri di hati mama.....
adik dan kakak adalah penawar di kala duka, pengubat sepi di kala hati gundah gulana,
tanpa anakanda, mama tidak akan merasa pahit manis menjadi seorang ibu...
terima kasih YA ALLAH......
 ..harta saya yg paling berharga yg tiada galang gantinya....

10 comments:

Mr Nyox said...

sabo sabo...

lailasani said...

:) saboo...
sekadar meluahkan apa yg dok terpendam...:)

yatie chomeyl said...

alamak, ore baru berhajat nok bg adik ko baby SN..tp bilo baco ni, nok keno fikir semula la..sbb tkut ore pung xreti nk bahagi attention ko duo anok

lailasani said...

hehe...
tak semestinya berlaku kat yatie n bb SN kot ni... si anak dara yg sulong akak tu meme' manjo kededek orgnya... tu yg jadi lagu tu...

btw, lupo nk share satu lagik...
plg kesian bila tgk si kakak sanggup tak tido dok peluk kaki mama sementara mama dok ulit2 si adik sambil berdiri.. padahal si kakak mcm dh ngantuk bebeno dh time tu... kadang2 damia ni rejek pelawaan papa nk pokpokkan dia utk tido. 'MAMA JE' katanya...
adeihh...

Normaliza said...

Sabar ye..hati ibu tak akan membezakan kasih sayang antara kakak dgn adik kan.. :)

Pernah saya duk dukung anak kawan saya 7bulan. main2 dgn dia. Yamin punyalah tak senang duduk. saya pangku baby tu, yamin duk tolak2 nak duk atas riba gak. bila bagi mainan, yamin rampas pulak..agaknya camni ke yamin kalau ada adik nanti? Dilema jugak nih..

lailasani said...

thanks..
semua ibu cuba utk tdk bezakan kasih sayang... tp anak2 lebih tahu (dr pengalaman laaa.. hehehe)
harap2 laaa sy berjaya utk tak bagi anak2 terasa...

tak semestinya jugak yamin akan jeles dgn adiknya... mcm damia, mula2 dia ok. time2 pantang tu dia mmg melekat betul ngan papanya. tp dh hampir 3 bulan ni, start dia nampak kot mama asyik layan adikkk ja. tu yg dia ada ragam sikit tu. siap merengek2 tu yg buat saya rasa bersalah kalau tak layan dia. tp... tak mampu... huhuhu

suret said...

hai..1st time komen disini..tapi just want to share ai pun ada 2 boys yg berbeza umur 2 tahun jer..mamang apa yang u describe tu terjadi dekat ai last two yaers even sampai sekarang pon..

in my case, both of them hantar pergi nursery yg sama..on the way balik tu (dalam kereta) ai sembang2 ngan abang(dia ni keletah skit)..banyak permintaan dia yg ai cuba penuhi with a reason supaya dia rasa tidak dipinggirkan..smapi umah jer, bagi dia tengok tv dlu n bancuh susu siap2 utk dia(mcm u ckp bila adk menyusu dia pon akan minta juga)..bagitau dia mama nak bagi adk tdo then nanti mama layan abang pulak (normally adik breastfeed about 1 hour juga)..

dari pemerhatian ai..kanak2 nursery ni tdo awal sebab letih..n ai pesan kat diorg jgn bagi ebm after 5 coz nak direct feed kat umah..smpai adk umur setahun n sekarang ai cuba bagi adk tdo awal n bagi abg leka tengok tv dlu (tak bagus tapii terpaksa)..then bleh layan abg lepas tu...sepanjang adk nak tdo tu dia memang akan ulang alik jengah mama n merengek...terpaksa la sabar..seelok2nya fulfill dlu dia punya requirement b4 start bf adik

lailasani said...

suret,
tq for sharing ur exp.
sama laa kita, anak beza 2 tahun. dua2 girl.
anak dara ai tu kadang2 dia mcm saja nak tarik perhatian sbb maybe terasa dah dgn kehadiran adindanya. awal2 aritu ok jerk. boleh mengalah dgn adik. kadang2 tu kagum jugak sbb dia boleh jugak sabar bila ai kata 'tunggu sekejap ke'... cuma ai laa kesian dgn dia. sbb dia pun masih kecik.

yang adik ni bf tak lama, tapi ragamnya boleh tahan.:)
time tu laaa yg kadang2 ai kepala fening sikit bila ditambah dengan rengekan si kakak.
adik ni melalak yg sampai serak2 suara... huhuhu...

btw,
suret ni kawan syaulawati ke?

kinna said...

awal2 kehadiran adik zulfa dulu saya dilema jugak. paling sukar time tido (sorang nak susu bf, sorang nak kena tepuk/usap/buai). terpaksa guna segala kudrat yg ada utk fulfill request derang.
sekarang dah ok sket sbb kakak pandai layan adik. dah boleh main sama-sama. kalau kakak takde, adik bosan/merap. kalau adik takde, kakak lak bosan :)

lailasani said...

tu laa ek, mmg kena jd superpower spy takde yg terasa ati. maklumlah diorg kecik2 lg. sekrg dah makin ok sikit..alhamdulillahhhhhhh

Blog Widget by LinkWithin