Saturday, April 11, 2009

Pengharaman Walker


Dulu2, masa saya pregnant saya suke membaca sane sini, tak kiralah internet ke, buku ke atau majalah. Dan selalu yang saya jumpa kat mana2 pun bagitau BAHAYA guna walker. So saya pun setlah minda saya supaya HARAMkan walker utk bakal si kecit saya.

Setelah bb damia lahir pun, saya masih dengan pendapat saya itu dan disokong pulak oleh paed yg selalu check up damia. Saya konfiden habis laaa dengan pendapat saya itu utk tidak membeli walker.....

Tapi.... tapi...............

Segalanya berubah sbb saya tidak dapat memantau damia setiap saat kerana tugasan rumah tangga serta tugasan2 wajib. (Ouuhh... saya tak tetap pendirian ekk??) Papa damia pun mengambil keputusan utk membeli walker utk damia. Masa tu damia dah masuk 8 bulan dan kami pastikan damia dah boleh duduk sendiri tanpa bantuan dah supaya damia boleh duduk dalam walker tanpa PAKSAAN. Kat rumah bbsitter, dari damia 4-5 bulan lagi damia dah dimasukkan dalam walker tapi saya ada menegur bbsitter supaya tidak diletakkan lagi sbb tulangnya masih lembut dan masih belum boleh duduk pun. Kata bbsitter, kononnya nanti CEPAT BERJALAN.. !! Saya tak percaya dengan mitos tuh. Tapi saya tak cakap banyak sangat laaa, diam aje sbb saya hormat dia org tua dan dia yg jaga anak saya.

Sebab ada walker ni, sekarang ni poket kanggaru saya dah kurang berkhidmat kalau kat rumah.. Damia laaa peneman saya kat dapur, kat bilik dan kat mana2 saje.... hehehe

Ni wajah2 damia yang sangat happy masa 1st day beli walker.....

5 comments:

::Umi Sufira:: said...

K.Laila, masa baby umur macam Mia ni memang payah kalu tak letak kat walker...takleh buat kerja dibuatnya..hikhikhik...tapi bila dah letak kat walker..mak oi punyalah suka kan..macam dah dapat kaki walhal bukan jln sendiri pon..hehehe

Azure said...

hoho..my azam penah tersembam dari walker nih...lajuu sangattt...macam dah dapat kaki jek gaya

k.laila...ada tag yea =)

che nor said...

comernyer walker damia...aqilah nak pinjam boleh...aqilah guner walker buruk jer, yg abg aiman punyer, sbb tu aqilah dok suke naik walker, bile ibu ltk dlm walker jer aqilah nangis...hehe

lelosani said...

mimi,
haah mimi.. mmg suke sangatt die.. tp kekadang kalo dh boring, mula laaa angkat2 tangan suruh kuarkan dia.. hehe

azure,
iyyerrr?? itu laa yg bahaya tu ekk... damia ni pun dh stat nk berlari dah guna walker... dok main sembunyi2 ngan papa dia...

che nor,
boleh.. boleh... mai laa jb.. hehehe... aqilah tak biase kot ngan walker... hehehe...

lelosani said...

azure,

akan dijawab tag itu ye...
thanks...

Blog Widget by LinkWithin