Sunday, July 12, 2009

EBM oh EBM...

Lama tak cerita bab faveret ni, pasal EBM-Breastfeeding. Dengan penuh dukacita sy mengumumkan, sy tiada langsung stok EBM dalam peti ais. Sungguh sadis!!! Hasil perahan hari ini adalah bekalan utk damia utk hari esok. Kalau tak cukup, sy akan balik tengah hari utk hantar susu yg dipam kat ofis pd hari yg tersebut. Bila sy dah 'kidnap' hasil pd hari tu, sy akan kena usaha lebih utk cukupkan bekalan pd hari esoknya pula. Lebih2 lagi kejadian menghantar bekalan ini terkena di tengah minggu iaitu rabu atau khamis. Atau countermeasure yg lebih kronik, sy akan mengambil cuti emergency wpun annual leave sy dah sampai paras hidung iaitu 1.5 hari shj yg tinggal. Sungguh terukkan??

Saya malas mengepam ke? Yup! sedikit malas utk bangun malam2. Dah tau stok tader, bangun laaa pam memalam tu wahai mama damia!!! Sekrg ni sy pam kat ofis 3X dan kat rumah 1X-2X shj. Hasil 3X kat ofis hanyalah 9-10 oz shj. Sangat merudum kan? Kat rumah pulak, purata 2X pam hanyalah 3-4 oz sbb sy akan pam selepas damia menyusu. Total utk satu hari adalah 12-14 oz, dan bekalan plg minimum utk damia ialah 13-14 oz. Sy dah dapatkan nasihat doktor damia, katanya tak perlu risau sangat sbb damia dh boleh makan macam2. Cuma apa yg saya risau ialah damia mmg langsung tak nak minum ape2 jenis susu lain selain BM! Sy cuba jugak bagi fresh milk tapi langsung direjectnya. Kalau fresh milk perasa coklat tu, damia akan sedut 2-3 teguk dan tegukan yg selepas tu akan dibuang keluar. Bukan saya nak carik alternatif utk tidak menyusukan damia lagi, tp saya nak mencari backup supaya damia tidak kekurangan sumber kalsium drp BM. Ke tak perlu?? Sy memang berazam utk BF damia selama mana yg sy mampu dan selama mana yg damia nak, Insyaallah. Moga2 sy diberi kekuatan dan dipermudahkan olehNYA utk teruskan keazaman sy ini.

**
BF-Breastfeeding
BM-Breast Milk
EBM-Expressed Breast Milk


2 comments:

ibuaiman said...

lela blh jugak cuba bg damia mkn yogurt, cheese,soya, tauhu, itu sumer pun sumber kalsium....

lelosani said...

cn,
yogurt dh try gak. memula dia taknak tapi sekrg suka dah. soya damia takmo jugak. tauhu n cheese belum try.. nti akan dicuba...
thanks cn.

Blog Widget by LinkWithin