Sunday, September 13, 2009

Hujan Panas?

Nasi hujan panas saya yg resepinya sy ambil dr sini

Semlm first time buat nasi hujan panas. Lauk2nya ialah kari ayam dan udang goreng kunyit beserta acar timun. Kalau nak tau, sy sebenarnya 1st time buat kari ayam. Macam tak percaya kan? Sy bukan taktau masak kari, tapi sy tak reti masak KARI YANG SEDAP! Hohohoho.
(Masa saya zaman budak2 sekolah kat japan dulu, karilah benda paling senang bg saya. Tapi org yg makan adalah pelahap2, jadi tiada masalah kalau masak kari ala kadar saja.)
Bila dah bersuami ni, untuk tidak mengecewakan mana2 pihak, saya langsung tak masak kari ayam atau apa2 kari. Kari daging pun skali je pernah buat. Itu pun sebab saya buat roti jala. Tapi sampai bila kan taknak masak kari? Start dr ramadhan ni, sy berazam utk memasak kari lebih kerap utk menajamkan SKILL. Saya percaya bidang memasak ni kalau tak buat selalu, tak belajar dr kesilapan takkan terror punye! Hehehehe..
Maka semlm siaplah kari ayam berubi kentang. Encik suami makan sampai 2 pinggan wpun karinya tawar sikit. Hihihi.. Kira oklah tu kan? Lain kali sy try buat yg SEDAP lagi ye bang.
Saya dah prepare back up plan, kalau kari saya buat tak berupa atau berasa KARI, saya akan pergi beli kat gerai akak tengganu yg buat kari kegemaran encik suami. :P

***Resepi kari pun saya siap mintak dengan kawan. Nanti saya masukkan kat sini.

***Byk masakan yg tak boleh saya buat kalau saya tak reti masak kari. Cthnya nasi dagang faveret cik abe, nasi kuning, roti jala dll. Byk wooooo....... Rugi taktau masak kari.

4 comments:

Syatilla said...

Sedapnye!!!

lailasani said...

jom laaa mai makan kat umah kami.. heheheh

ibuaiman said...

Hehe...tak sangka lela ikut resepi cn...jadik kan..:), alhamdulillah, sama lar kita ni, first time buat..hehe...hb cn selalu ckp mcm lela tulis tu kalau tak cuba mana tau kita boleh buat ke dok, lagi satu selalu buat, nanti pandai lar jdnya..hehe...everybody can be a chef...cn oun samer ngan lela dok pernoh buat lg nasi dagang...malu jd org ganu dok pandai buat nasi dagang..ahaks...

lailasani said...

hehehe..
lela mmg ikut tau... hehehe... gulai ayam tu tiru jugak sket2 tang letak nisse' ngan kerisik last2 tuh. sbb nk jadikan gulai ayam ala2 gulai tranung... hehehe

pasni kita try nasik dagang plok eh... insyaallah misi lepas raya...

Blog Widget by LinkWithin