Friday, April 16, 2010

JANGAN underestimate kebolehan kanak2 (anak2)

.. tajuk di atas adalah utk mama damia.
Saya terkejut melihat perkembangan damia yang mampu mengingat semua kedudukan binatang2 dlm puzzlenya. Saya bukan ingin membangga diri dgn kebolehan anak saya, tapi saya rasa insaf dgn kelemahan saya sbg ibu yg langsung tidak prihatin kebolehan anak sendiri. Atau dengan lebih tepat, sy telah underestimate kebolehan minda damia semasa berusia 19 bulan.

Semasa saya membeli puzzle ni, saya hanyalah bertujuan utk memperkenalkan binatang2 dgn lebih menarik sedikit berbanding dengan buku animalnya yg dibeli sejak dia umur beberapa bulan lagi. Tapi rupanya damia belajar lebih dari itu.

Inilah rupa bentuk puzzle tu..
Papa... tlg damia masukkan niii...
ok... meh papa tolong....
fikir.. fikirr... ermmm.. ni kat maneee ye...
oooo... syini laaa..... damia nk letak sdiri, papa jgn tolong....:)
yeayyy!!!!!! dah siappp....
***mama pesan, sila abaikan rupa bentuk pakaian saya dan kekemasan rumah saya ni ye kawan2...***

Damia mampu mengingat semua kedudukan binatang2 dalam puzzle ni tanpa gagal. Cuma damia tak berjaya utk memasukkannya ke tempatnya dgn sendiri sahaja. Pada hemat saya, damia atau kanak2 sebaya damia takkan tahu utk matchingkan puzzle ini selagi tidak pandai membaca.

Kesimpulannya, jgn underestimate kebolehan anak kecil dan pantaulah perkembangan minda anak2 kita.

Nota tangan saya : sekiranya tulisan2 lion, tiger, bear dll itu dihilangkan drp puzzle ni, saya sendiri pun terpaksa ambil masa utk mengingat semua kedudukan binatang2 ni. mungkin ambil masa sampai seminggu kot? (hoho.. mama damia yg tak mau kalah dgn kebolehan si anak)

13 comments:

Mommy Lyna said...

tu la kan, kita salu igt anak kita tak reti lagi.. tak pandai lagi.. sekali dia buat, haa kau. tekojot mak!

lailasani said...

tu laaa... mmg tekojut betoi... terbuntang mate mama dia ni bila tgk anak dh buleh buat sume tu... terus semgt nk homeschool giler2 (smgt mmg mbara kalo tgk anak semangat.. hahahah) <-ape punye mak daaa...

m-i-o said...

hmmm. good job damia! :P

ini menunjukkan 2 perkara -

sama ada damia dah kenal perkataan tu, dan kenal objeknya,

ataupun dia boleh recognize form and space (outline) puzzle tu.

teruskan usaha, mama damia! :)

yatie chomeyl said...

jouzu damia *clap clap*

lailasani said...

mio,
tenkiu.. tenkiu.. **damia**

wowww.. cenggitu ye maksudnye.. tq yee.. mama damia nk kena banyak2 study lagi nih.. Insyaallah, moga bertambah rajin...

yatie,
sankyuu.....:) **damia**

ibuaiman said...

tahniah damia...mmg kebolehan anak-anak mmg kita mcm tak percaya dan mereka blh bljr bila tgk kita buat...
aqilah pun suka main puzzle tp mmg bab nak letak betul2 ikut line tu tak brp reti lagi kn ibu/ayah tolong...mcm abg aiman pula ms umur 2 thn dah pndi main game computer yg simple2, game mickey disney, mula2 ibu dia pun mcm tak percaya...

lailasani said...

tenkiu auntie CN... **damia**

aah... mmg rasa cam tak percaya...
tp lam pada kita tak percaya tu diorg dh pandai menguasai satu2 benda... hebat betul...

paij188 said...

bgus! keep it up okay! alhamdulillah, dapat anak yang cerdik camtu.

lailasani said...

paij,
hehehe.. mama pun berusaha dan rajin2 gaks...

alhamdulillahh...

NURUL IZZA said...

damia.. good job!!! *clap clap*

bgsla ajar damia puzzle..kata og sini leh improve mental baby

p.s: akak, iza set background warna ungu.. pront mmg hitam.xleh baca? internet kot..

Normaliza said...

kagum..kagum..hmm, maknanya kita kena dedahkan anak2 kita dgn aktiviti camni seawal yang mungkin kan..

♥ LeeN ♥ said...

hah. leen pun salu gitu. suke underestimate kdg2. sebenarnya budak2 ni, masa dari baby lagi diorang serap sume mende kan. kite manalah tahu. :) tahu2 bila besar dan ada vocab, abes dia tunjuk skill sume.. hakhak..

salam kenal :)

lailasani said...

Normaliza,
aah.. boleh dedahkan kepada anak2 apa2 saja aktiviti yg buleh develop minda mereka seawal yg mungkin. lagi awal lagi bagus sbnarnya... sbb otak diorang cam sponge, semua serappppp aje.... Insyaallah mereka cepat belajar/kreatif

Leen,
thanks singgah..
aah.. betul tu... kekadang time kita ajar tu nampak cam tak input, tetiba nanti diorg dh tahu plak. mcm simpan lam memori dulu utk diproses, pastu nanti kuarkan balik.. hehehe...

Blog Widget by LinkWithin