Wednesday, April 14, 2010

Mama pasrah ; Damia redha

 NUR DAMIA HARYSA bersama ADAM HAREEZ.... gmbar adalah sekadar hiasan :)

Tarikh : 21032010
Dari tengah malam paipai(B***st) mama berdenyut2 kesakitan, ingatkan sakit2 biasa aje. So, takdelah rasa risau sangat. Mama sapu je krim cocoa butter tu tapi denyut2 tu sampai ke petang pun tak hilang2.
Bila cek2, rupanya luka ala2 nk terputus ni**le. Huhuhu.. Sakitnya Tuhan ajelah yang tau
(Sapa2 yg pernah alami sure buleh faham). Terus ke klinik utk ambik ubat, tapi doktor hanya bagi ubat sapu
je sbb mama pregnant. Doc tak berani nk bagi antibiotik utk mama.

Maka bermulalah proses 'penceraian susu' utk damia. Oppss, susu sebenarnya mcm dh lama takder, tapi damia tetap melekap especially kalau nak tidur. Dengan lebih tepat, 'proses stopkan damia dari melekap'(?).
  • 21032010, Hari pertama : Damia melalak dan meraung2 mintak paipai, tp terpaksa kuatkan hati tak bagi sbb letak ubat beracun. Last2 dodoikan sambil tido kat bahu mama.
  • Hari ke-2 : Damia dgn senang hati minum air dan mintakk di'pokpok' kan, terus tido.
  •  Hari ke-3 : Merengek2 mintak paipai tp luka masih tak ok lagik. Melalak dan melalak, last2 tido kat bahu lagik.
  • Hari ke-4 : Mintak susu dan mintak paipai jugak, tp mama masih berkeras lagik tak bagi. Nak bagi paipai sembuh dengan betul. Damia lepak ngan papa kat bawah sambil tengok madagascar. Tapi taknak tido ngan papa. Tido kat atas bahu mama lagik. Sibbaik jugak damia tak kisah mama duduk je, kalau tak, boleh krem perut.
  • Hari ke-5 : Merengek2 mintak paipai, oklah mama mengalah tp ngilu dan sakitnye, aduhaiiiii terpaksa tahan. Give up! Tanya damia nk susu ke tak, damia minum susu sikit dan mintak paipai lagik. Tp mama cuba dodoikan kat bahu, tertido. Bila mama nk letak je, damia terjaga, last2 tido dalam pelukan mama.
  • Hari ke-6 dan ke-7, damia mintak lagi dan mama hanya bagi sekejap je. Luka dah makin sembuh tapi tak tahan dgn kengiluan.
Dan sekarang, dah 3 minggu lebih damia tak kesah kalau mama rejek damia mintak paipai. Biasanya mama tukar topik bila damia mintak. Sehingga ke mlm tadi, damia masih juga minta tp mama ckp paipai sakit. Damia angguk2 je. Faham(?). Terima kasih damia kerana memahami. Damia minum susu dan mintak mama tepuk2 aje. Terus tertidur. Bangun malam2 pun, damia hanya merengek2 dan mintak digosok2 belakang terus tido balik.

Perasaan mama?
Sedih memang sedih sbb mcm 'paksa' damia terima keputusan mama, tapi........(tiada alasan yg mama boleh berikan). Moga2 bila adik lahir nanti damia masih ingat paipai dan teringin utk paipai dengan adik. INSYAALLAH. 

7 comments:

♥Hernee Nazir♥ said...

alo siannye..xpe la utk kbaikn gak kan..

akk ckp cam nk ptus tu rase ngilu lak..hehehe

ibuaiman said...

alahai, kesiannye damia...macamana blh luka?damia gigit ke?

Sayang.Ibu said...

laila.. pernah alami saat2 mcm nih, tp mak kalah sbb mmg x sampai hati bila aina meraung2, nasib baik xde mslh luka ke hape.. jd continue sampai ainin lahir. faham beno kesedihannya, tp mmg terpaksa redha kalo dah ada mslh kannn

Rhyati said...

takpe la.. dah boleh stop dah tu.. almost 2 years dah pun kan.. plus preggy lagi.. takpe..

paij188 said...

siannye... sakitnyeee!!

klu org jawe, selalu die 'sapeh'

parents pegi jumpe la ape2 org tua2, yang akan baca2 (ayat2 quran) kat telur, then bagi budak kecik tu makan. insyaallah senang nak berenti menyusu badan, tanpa masalah.

lailasani said...

Hernee,
akak redha ajelah... sbb sangat sakit... huhu... denyut2 tu yg sangat laaa tak tahan...:(

CN,
aah.. mmg kesian kat damia... tp mama dia tak sanggup nk bertahan dah.. huhu..
damia tak gigit, tp bila dia nyusu paipai yg tak kuar susu... lame2 dia luka sbb makin lama damia isap makin kuat... konon damia nk suruh susu kluar laa kot...

intan,
sekrg ni skali skala bg jugak bila damia dh mintak2 + merengek tu. tp akak bagi kejap ajerk... sbb cam ngeri kalo luka cam aritu... bg supaya ilang kempunan damia tu je... hehe...

tie,
heheheh... hasrat nyusu 2 tahun tak tercapai.. tp takpelah... semuanya ketentuanNYA...

paij,
hohoohoh... 'sapeh' eh...
damia takleh makan telorrr... dia eczema.. hiihi..
tp sekrg ni damia dh ok dah kalo rejek pun permintaan dia... dia dh makin faham... alhamdulillah..

NURUL IZZA said...

akak..iza paham sgt bila sakit.sbb awl2 dulu mmg sakit n luka n berdarah.sakittttttt..tapi lama2 sembuh sebab duk sapu susu je.huhu

sdh kan kalau anak xleh cerai dgn susu?xpe..lama jugak damia menyusu tu syukurla..

Blog Widget by LinkWithin