Sunday, June 21, 2009

Mari mengimbau kenangan lalu...

Kronologi kelahiran damia ni aku dh tulis ms time pantang tahun lepas tp tak terpos2... utk kenangan dan ingatanku sendiri.. aku poskan kat sini sempena bday damia bulan ni...
***entri ini amat panjang ye... kalau anda baca dan terboring, itu adalah tanggungjawab anda sdiri... sy tak bersalah... hehehehe...
kami bertiga... sejurus selepas kelahiran.
1st kiss utk mama...

Kronologi melahirkan bb Damia..
11 Jun 2008
  • 1030 : Kuar dr rumah nak pegi check up kat klinik.
  • 1115 : Sampai klinik…. Tunggu….. Orang tak ramai sangat kalo bukan ari Ahad.
  • 1200 : Jumpa doc, doc wat VE… perghhhhhhhhhhhhhhhh… sakit giler beb! Doctor suh masuk ward petang tu jugak sbb nye dah ade contraction sikit katanya. N takut bb terberak kat lam perut… Hmm… wpun tak overdue, doc ckp aku kena bersalin esok jugak… aku pun tak banyak soal.. ok lah. Ikut je ape doc cakap...

12 Jun 2008
  • 0100 : Terjaga.... terbayang2 besok bb dh kena dilahirkan.. sedangkan aku langsung tak sakit ape2 pun... ishh.. camno nih.??? Risau plak aku… terusss takleh tido sampai kol3… hmm.. berdebar2.. Hubby kat sebelah baper kali terjaga gak.. n dok suruh aku tido… Nak wat camno.. dah tak lena nak tido dah..
  • 0500 : Nurse mai wad utk check blood pressure… mase tu aku tengah tido2 ayam.... sementara menanti alarm kat hphone berbunyi…
  • 0520 : Midwife suh bangun mandi n bersiap2 untuk ke labour room… Hubby terus bangun n mandi n bersiap2. Macam die plak yang nak bersalin… Hahaha… Aku plak still dok tunggu alarm berbunyi.. memang dah set kan minda nak bangun 0530. Bersiap2… sembahyang subuh n minum milo segelas… kot2 nanti takdak tenaga nk meneran.. hehehe…‘MAKAN SEBELOM MASUK LABOUR ROOM’ selalu sangat kawan2 n kakak2 kat ofis pesan… Tapi sebab pepagi morning + nerves, mane laaa aku ada selera nk menelan ape2.. roti ade… tp tak termakan.. dah nerves sesangat… hahaha..
  • 0600 : Bersedia utk ke labour room. Ishh.. takutnye plak rasa.. tapi nak wat cemana lagik. Kena hadapi gak.. N aku gak yang selalu dok mintak nak lahirkan bb ni cecepat.. hihi… Kira Tuhan makbulkan gak laaa ni.. Midwife yg bertugas pagi tu Kak Suriyati kalo tak silap. Dia suh tukar baju sume… Memula dia masukkan air dulu… then masukkan enema (ubat buang air beso) kot bontot.. hahaha... Rasa semacammm jerk.. n terus bergelora perut aku. Midwife tu cakap tahan selama mana aku buleh tahan baru pegi buang ayor… Erkss.. seksa gak camni.. Takut tahan punye tahan buleh ter’buang’ kat atas katil nih... Lam 15min pastu.. aku pi lah buang ayor… Fuhhh.. Lega perut aku yg bergelora… Segala jenis makanan dh terbuang kot... Abishhh burger king malam tadik.. kekeke…
  • 0630 : Kena induce… and VE… Baru 1.5+cm bukak. Perghh… Lame lagik nih… Ikotkan pembacaan aku.. Utk anak pertama 1jam 1cm.. Maknanya kena tunggu 8.5jam lagi nih… Hubby aku tanya ngan Kak Yati tu pun, die cakap.. mungkin petang kot ni.. hehe..Mase ni aku memang tak rasa sakit ape pun… Mase wat CTG t upon Kak Yati tu ckp, AWAK TAK SAKIT KAN? Hahaha… Memang pun. Tak sakit atau tak rasa ape2 langsung kecuali sakit kene VE.. Kekeke.. Tp waktu ni aku cam dh bersedia sket kena VE.. So takdelah sakit sangat. Siap bule burak2 n senyum2 lagik mase ni.. ambik gambo pun bule wat PEACEEE lagik… Encik hubby memang tak abish2 laaa dok ambik gambo jerk… Kak Yati tu pun siap cakap, KALAU AWAK NAK AMBIK GAMBAR WIFE AWAK SENYUM MASE NI JELAHHH… NANTI DAH TADER LAGI DAH SENYUM TU.. hehehe..
  • 0700 : Kak Yati nye shift dah abish.. So bertukar ke midwife lain plak. KAK MIN. Aku pernah jumpa die masa antenatal class. Mase tu memang dok doa2 gak dapat Kak Min ni. Nampak dia cam bes. Alhamdulillah.. rejeki.. dapat Kak Min ni.
  • 0930 : POP!! Air ketuban pecah.. kot (lam ati aku laa ni..) sbb rasa semacam jerk.. Bitau kat Kak Min, midwife yg bertugas.. Kak Min tu cek dah bukak bape cm, dah 3cm.. So die pun inject pethidine kat aku… Then aku dah buleh stat guna ‘laughing gas’ utk hilangkan rasa sakit. Actually bukan hilangkan rasa sakit… lupa sakit tu sbb gas tu buleh mengkhayalkan n memeningkan kepala. Pethidine tu plak kononnye buat kita ngantuk n tertido. Tapi kalau dah sakit, mana nak tertido nye kan?? Tapi memangg aku ngantuk gilerr… ***POP itu adalah bukan bunyi ye... PERASAAN aku je waktu tu... hahahaha..
  • 1000 : Masih buleh senyum2 n borak2 ngan hubby. Masih buleh sms kengkawan… and call ma. Hehe.. Dah rasa sakit tp tak kerap sangat…
  • 1100 : Aku dah memang tak ingat ape2 sangat. Sakit gilerrr!!!!! Gas tu tak pernah lepas dari tangan aku. Cam ketagih le plak. Hahaha. Yang aku ingat hubby aku Tanya nak pegi ambik baju baby. Then aku siap buleh Tanya balik, ade orang suruh pegi ambik ke?? Hihihi. Hubby cakap..’Tak’… Aku cakap takpelah.. nanti2… Sebabnye aku tak nak hubby aku tinggalkan aku sorang2 kat labour room tu.. Aku nak die ade kat sebelah aku jerrkk… Memula aku pegangggg jer tangan hubby aku.. Rasa cam takmo lepas. Tapi sbb dah lalok n dah sakit sangat, aku mintak hubby aku gosok perut. Aku rasa cam semua bahagian pinggang ke bawah aku sakit… Hubby aku gosok punye laaa pelan tapi aku cakap lagi.. gosok slow2… perghhh… tak buleh aku nk cite ngan kata2 camno sakit tuh… Orang yg dah alaminya tau laaa sakit nk beranak ni camno. Hehehe…. Pastu dah lame2… aku tak kasik hubby aku gosok aku lagik… Sbb aku rasa die pegang pon aku sakit… Sian hubby ku… Sorry ye sayang. Memang masa tu antara sedar tak sedar jerk… Yang aku tau.. aku rasa sakit yang teramat sangat.
  • 1130-1240 : Aku dh tak tau kol bape.. tapi yang aku ingat doctor mai cek mase aku dah 7cm. Sebelum tu aku cakap kat hubby, nanti kalo 5cm dah bukak aku nak minum minyak selusuh yang bapa mertua aku wat sampai abish. Tapi dah terskip 5cm tuh… Sama ada aku tak sedar or mmg terskip 5 cm tuh. Yang aku tau midwife tu call doc n bagitau yang aku dah bukak 7 cm. Alhamdulillah… Cepat jugak bukaannya. Sepanjang2 aku kat labour room tu, aku n hubby tak putus2 dok baca ‘Laailaahaillaaanta Subhanakainni kuntuminazzooliminnn’.. Sepanjang aku pregnant pun aku tak jemu2 dok pesan kat hubby, tolong doakan aku cepat n selamat bersalin secara normal.
  • 1250 : Dah bukak 9 cm.... Baby damia selamat dilahirkan… Alhamdulillah…

NUR DAMIA HARYSA BINTI HUSAINI....
kelahiran yg dinanti2kan... semoga menjadi anak yg berjasa... INSYAALLAH...


pssstttt.. kan sy dah ckp... entri ni panjang.... hehehehe...

2 comments:

~ Ibu ZAAZ ~ said...

tak boring...sronok bace..

lelosani said...

salam perkenalan...
thanks,...
btw,kita takleh nk singgah ke ibu zaaz nyer blog...huhuhuhu

Blog Widget by LinkWithin