Friday, October 30, 2009

Bahasa baby (akachan no kotoba)

Mari kita belajar bahasa baby dalam bahasa jepun. Ini adalah hasil pelajaran saya dengan kawan jepun yg sudah mempunyai 2 orang anak. Katanya zaman sekarang ni ada jugak yg tak guna 'bahasa baby' ni. Guna bahasa biasa aje, seperti yg digunakan utk bercakap dengan kanak2 atau org dewasa.
座って?Suwatte - duduk
→ 赤ちゃんの頃は、「ちゃんこして」と言っていましたが、
2歳になった今は「座って」と言っています。
Baby : Chanko shite
2 tahun ke atas : Suwatte

立って?Tatte - berdiri
→ 赤ちゃんの頃は、「たっちして」と言っていましたが、
2歳になった今は「立って」と言っています。
Baby : Tacchi shite
2 tahun ke atas : Tatte

眠って? Nemutte - Tidur 
→ 「ねんねして」Nennen shite (uiks, macam menyusu dalam bahasa melayu laaa plak)

Berminat juga nak ajar damia bahasa jepun yg mudah2 tapi taktau tahap bila yang sesuai diajar. Sekarang bila ajar dalam 2/3 bahasa, macam confuse lak dia.




4 comments:

Rhyati said...

ajar je.. budak buleh capture rasanya byk2 pun..adam kan sokmo gelak kalu aku kecek inggerih..sesungguh hati pulak tu.. lawak sgt kot dgr aku speakang..

lailasani said...

ok.. ok.. nti aku keccek jepung sokmo lah...
hehehe.. dia gelak sbb tok beso dengar kot... speakang jee.. nti sure nti dia pun pandai nk balas balik...

iem said...

wah bestlah leh ajar anak bahasa jepon huhu...kita linkkan blog awak kat blog kita yek..

lailasani said...

iem,
ajar yg mana masih lekat kat ingatan jee... kekadang ade yg terpeleot belasah bhs melayu jugak.. hehehe..
ok, nti kita linkkan blog awak jugak...

Blog Widget by LinkWithin