Thursday, November 26, 2009

Jalan-jalan ke Zoo Saleng


Warga Johor especially orang2 Saleng, Kulai dan Senai tahu tak kewujudan Zoo Saleng? Kedudukannya agak terperuk ke dalam sikit tp sign boardnya boleh tahan besarlah jugak terpampang kat jalan besar ke Kulai tu.

Kami dah lama jugak plan utk pergi ke zoo ni, nak bawak damia tgk2 binatang sbb dia asyik dok sebut2 AION-AION (lion). Nak lah jugak tunjuk lion yg sebenar kat damia.
2 minggu lepas, berjayalah jugak kami ke sana walaupun cuaca waktu tu kurang memberansangkan. Baru lepas hujan dan semasa kami kat sana, hujan renyai2. Bayaran RM12 utk dewasa dan RM6 utk kanak2. Walaupun cuaca tak berapa cantek, kami masuklah jugak sbb mmg dah lama plan ni tertangguh dan mmg semangat berkobar2 nk bawak damia ke zoo. Mulanya kami berkira2 jugak sbb terasa mcm mahal pulak RM24 utk masuk ke situ. Takut2 tak berbaloi membayar sebanyak itu (kami mmg kedekut bab2 bagi duit free2 kat org ni, hehehe). Damia masuk FREE sbb kecit cinonet lagik.


Harimau jadian...
Kat pintu masuk kami jumpa HARIMAU JADIAN, harimau hiasan daaa... Damia tunjuk2 sambil mulut potpetpotpet excited. Banyak jugak binatang2 kat sana. Ada ikan arapaima, singa, harimau, beruang, b*b* hutan, kambing (musykil kenapa kambing ada kat zoo.. ngeee..), kuda, burung unta, ayam serama, buaya, kura-kura, orang utan dan ular sawa. Ouh.. saya dah tak boleh nk recall ape lagi binatang kat sana.




Suasana di dalamnya cantiklah jugak, macam suasana kampung gitu. Cuma yang rasa tak berapa berkenannya sbb tempat tu seperti tak dijaga dengan baik. Dah banyak yg berlumut dan berkulat. Mungkin sbb tak ramai pengunjung kot.


Damia yang taknak berjalan.. Mintak dukung.
Punyalah mama dan papa damia bersemangat nk tunjuk binatang2 tu, rupanya damia takut dengan segala jenis binatang kecuali ayam. Hahahaha.... Nak berdukunggg aje kat dalam tu. Terasa cam nk patah tangan mamanya. Papa damia pulak seperti biasa laaa, sibuk nak ambik gambar tp tak puas hati katanya ambik gambar hari tu sbb takde chy. Cuaca mendung. Hanya ada beberapa keping je yang comey utk dijadikan kenangan.

Next, kami plan utk ke zoo Johor pulak. Harap2 best kat sana.




7 comments:

fiD said...

tak tawu pon ader... m, mcm ne nak p sane?

~Umi.Sufira~ said...

Kami dah pergi masa belum ada Sufia..Tapi rasa taknak pegi lagi sebab mahal banget....tempatnya tak brapa dijaga...:P

lailasani said...

fid,
ikut jalan besar nk ke kulai tu...
dah sampai saleng ada satu kedai buah yg agak besar. mmg nampak sign board ZOO SALENG. masuk simpang sblah kedai buah tu. kalau dh sampai ke McD saleng tu maknanya dah terlepas laa tu.. hehehe...

mimi,
aah, mahalll... kami siap berbelah bagi tu nk masuk... kekekeke...
diorg kurang pekerja kot. nampak pun mamat2 indon je pekerjanya...

Rhyati said...

zoo negara lagi mahal.. 25 sorang..

lailasani said...

iyyerrrrrrrrrrrr?????
huwaaaaaaaaaa.. baru ingat nk gi zoo negara bebila nanti...

bueekkk said...

minta izin share di facebook 'Persatuan Bangsa Johor'..
saya admin bernama Hafiz Aziz mempopularkan blog anda seketika.. :)

lailasani said...

buekkkk...
tq singgah sini.. ok aje share2...:)
tq popularkan blog yg sunyi sepi ni.. heheheh

Blog Widget by LinkWithin