Tuesday, November 24, 2009

Perlukah insuran?

Sepanjang minggu lepas, saya google sana sini, saya bertanya sana sini tentang insuran ni. Perlu ke life insurance? medical card? Saya juga telah meluangkan masa utk mendengar syarahan drp ejen insuran yg juga kawan seofis. Tapi keputusannya.....
.
.
.
.
.
.
Setelah berbincang dgn encik suami,  encik suami kata tak perlu lagi ambil medical card tu selagi saya masih berpayung di bawah payung subsidi kilang saya untuk rawatan perubatan. Life insurance dan kemalangan saya ada masuk masa zaman bujang trang tang tang dulu. Masa tu mmg takde ilmu langsung bab insuran ni. Main belasah je masuk. Itu pun sbb ejen insuran tu datang ke kilang buat promotion. Sekrg ni tgh blur2 jugak sama ada nak berenti ke tak insuran tu. Sebab saya rasa insuran perubatan paling penting kot utk saya. Bukanlah bermaksud kalau saya meninggal/kemalangan sy tak perlu tinggalkan apa2 utk damia, tp saya rasa utk damia sudah ada insuran papanya dan KWSP kami serta insuran dirinya sendiri. Insyaallah cukup utk menampung kehidupan damia sehingga dia mendapat kerja. After kerja, pandai2lah damia mencari rezeki utk meneruskan hidup seperti papa dan mamanya lalui sekrg.

Nota tangan saya : Mintak maaf ye ajen insuran yg dah banyak menghabiskan air liur dan mengeringkan tekak memberi penerangan kat saya. Insyaallah kalau ada rejeki nanti, kita jumpa lagi dan buleh turunkan tandatangan.

9 comments:

ibuaiman said...

cn amik insurans pendidikan maa untuk Aiman, x byk RM120 sebulan, nnt ms 18 thn dpt lar dlm 40k..klu Aiman dpt msk medic kurang-kurang nak 100k, tu leh tmbh duit kwsp...utk Aqilah lum msk aper2, ingat nak menabung ASB jer, potong gaji bulan2...

lailasani said...

wowww.. mahalnyaa ambik medic. cn kena byr camtu gak ke?

hmm.. psl insuran kanak2 ni, alel baca sane sini.. byk yg ckp tak perlu.. especially kalau yg medical tu dh dicover oleh company mak ayah.
then pelaburan paling bagus adalah asb sbnarnya... sbb menyimpn kat insuran langsung takdak untung... ni ape yg alel bace laaa...
btw, alel pun nk masuk insuran utk damia...

ibuaiman said...

klu lela nak amik insurans edu utk damia xyah include utk kesihatan sbb mcm lela ckp company dah cover. cn pun dulu amik utk aiman x include perubatan hanya utk education jer...mmg btl klu simpan asb lg untung, tu psl utk aqilah cn ingat nak msk asb jer, potong gj tiap2 bln, lg byk untung...dah t'msk utk aiman dulu (sbb adik yg buat insurans, kira nak tlg lar ni)...

lailasani said...

hehehe.. kita same laa..alel lak
nk tolong kakak....
kahkahkah..

Anonymous said...

kalau xpasti jgn kata insuran tu itu ini....insuran sama sekali xsama dgn takaful...kalau nak untung,jgn ambik insuran atau takaful...labur dalam saham atau labur dlm hartanah...kena faham konsep takaful---untuk perlindungan selama hidup...jika ada something happened takaful bayar...bukan keuntungan 100% yang dicari...takaful juga bukan ambil ari ni tahun depan nampak untung..mmg mungkin untung xbyk...cover yg penting.sb kita hidup sentiasa bergerak ke sana sini...akan sakit,kemalangan,dll...jgn sebut krn nk tolong ejen...susah pun xde org tolong...ALLAH juga diharapkan bantuan...samada susah atau sng...asb..simpan 500 ari ni..tiba2 esok mati...apa yg kita dpt 500 tu jer ler...takaful x mcm tu...so, if xtau,then setakat baca dr mn2...jgn 100% percaya...

lailasani said...

anon sila pergi jauh2. terima kasih atas komen anda

Anonymous said...

Kak Lailasani, betul kata anon di atas tu, tapi kasar bunyi nye kan.... Saya pun ada insurans berkelompok ikut suami saya yang bekerja dgn rapid..tp sebenarnya tak cukup subsidi yg dibagi dlm kad perubatan tu kalau nak dibandingkan dgn kad perubatan yg beli individu semua. Sy check..ING la yg paling terbaik, sbb takde co-insurans. Sepupu saya baru amik, sy tak tau lagi, tapi akan ambik kot. spupu sy bagi no dkat sy agen ni...014-362 3694...(Rizal) ejen bumiputera yang bertanggungjawab katanya... tanggungjhawab mcm mane tu tak tau la..sendiri kenal baru tau.hahaha

lailasani said...

hehehe...
mmg betul.. tp cara pendekatan dan perkataan tak berapa terjaga...:)
Apa2 pun... terima dgn hati yg redha.:)

Anonymous said...

buy valium valium dosage meniere's disease - buy valium with paypal

Blog Widget by LinkWithin