Sunday, August 30, 2009

Jom buat biskut raya

Resepi biskut raya puasa yg dibuat pd minggu lepas. Atas permintaan mc tie, sy tempek kat sini.
tie, jgn derhaka kat resepi kalau baru2 nk belajar... hehehehe
Dapat 2 balang dan dah habis dah kesemuanya. Nanti nak buat lagi utk raya pulak. Harap2 bertahan le sampai raya.
Resepi ni dikomersialkan oleh Kak LizCookies-salah seorg member resepidotnet. Beliau telah share resepi ni kat group. Oleh kerana Kak Liz adalah penjual cookies yg berjaya, jadi saya tanpa ragu2 dan was2 laaa menerai resepinya.
Inilah hasilnya, rasanye mmg SEDAPP!



CHOCOLATE CHIP SPOTTIES
(Sumber - Aleen RN, Origin - Chef Wan)
Bahan-bahan
(A)
* 150g mentega (saya guna shortening sbb butter takde masa tu)
* 130g gula caster
* 1 biji telur
* 1 ct esen vanila
(B)
* 1 1/4 cawan tepung naik sendiri (saya guna gandum biasa shj)
* 1/2 ct soda bikarbonat
* 1/2 ct baking powder
* 1/4 ct garam
(C)
* 3/4 cawan coklat chip
* 2 cawan cornflakes (kisar kasar)
* 3/4 cawan nib almond (saya tak masukkan pun)
Cara
* Pukul Bahan A hingga gebu
* Masukkan telur dan esen vanila
* Masukkan Bahan B
* Masukkan pula Bahan C
* Doh memang lembik. Sudukan ke dulang pembakar.
* Bakar pada suhu 150C selama lebih kurang 15 minit.
Notes
* Crunchy biscuit.
* Makes about 70 pcs only.
dapat 2 balang sebesar ini..


5 comments:

Rhyati said...

arini aku dah try buat hok ni.. tapi hasil x seseni mu dapat.. mungkin ke sebab x bubuh coklat chip..haha derhaka lagi.. n soda bikarbonat pun x bubuh.. ada efek ke dok tatau.. rasa belum pasti.. smlm punya kerassssss

lailasani said...

tie,
tunjuklah gambar!!!
aku semlm wat jugak tp kureng mjadi gak... leper sikit (over kembang).
maybe terlebih pukul marjerin n telur tuh....
hari ni nk try lagik... kalo tak jadik cam aritu abis laaa.. ade org tempah 3 balang + kuchik pun tempah gak...

Rhyati said...

wohhoho.. siap dapat tempahan tuu.. takyah tunjuk ah.. rupa dan khabar sama-sama x indah..

ibuaiman said...

wah..siap ade orang tempah lagi tu!!!TABIK...Sempat buat kuih, sempat buat tempahan, rajin sungguh la lela...:)

cn, kuih tunjuk ajer..hihi
tp tgk resepi ni mcm senang jer..mcm nak try buat gak ujung minggu ni...

nak tanyer, brp lamer masa abis buat n bakar kuih2 ni?

lailasani said...

tie,
alaaaaaa tie... tunjuk je laa.. mana tau dr rupa aku tau ape yg terlebih atau terkurang... hehehe

cn,
try laaa...
senang je... kalau utk anak2 rasanya better takyah letak almond tu. kalau damia, dia tak suke yg ada kekacang...

first time buat 1.5-2 jam settle... 2nd time buat... sejam pun dah siap... tinggal bakar je.. bakar kan buleh tinggal jee.... so. .tarak masalah...

Blog Widget by LinkWithin