Ni minum petang minggu lepas. Gigih nak mencuba buat donut. Tapi gagal part mendeko. Yang berjaya hanyalah donut cheese ajork.
Donut cheese n d gang, coklat terlampau cair, langsung tak melekat.. huhuhu.. shippai part mendeko.
Resepi adalah copy-paste dari sini. Copy-paste.
Donut Kak Sue (ResipiNet)
Ingredients·
3 cups multi-purpose flour
2 tsp instant yeast
3 tbsp caster sugar
3 tbsp milk powder
3 tbsp shortening
200 ml water
Method (if using mixer)
Combine all dry ingredients. Mix well. Add in water. Beat to form a dough. Add in shortening. Continue to beat till a smooth dough is formed. It should have an elastic touch. Leave to proof for 15 – 30 minutes till it doubles its size. Roll dough into 1cm in thickness.
**saya guna BM je, malas nak uli.
ni damia punya... donut rabbit... bukan donut gigi tau...:P |
chef cilik.... gigih uli tepung buat donut jugak... tp donutnye kecik-kecikkk aje...
Nota tangan saya : Kebanyakan yang buat guna resepi ni, katanya gebu2 dan sedap. Saya buat tak berapa menjadik daaaa....... nti kita cuba resepi lain lak nanti..
2 comments:
sudah lama jugak daku tidak mendonut hehe..
resepi tak compatible ngan BM kot<- ni je alasan yg aku tau hahaha pasal penah gak kena camtu..org lain punya elok jerrr ..kita punya tak BERAPA nak jadi..apa2 pun janji sodapp!!
comel yg rabbit shape tu:)
Eid Mubarak to u n ur family:)
hehe.. yang pasti, resepi donut akak akan dicuba-yg mana mmg compatible dgn BM itu... hehehe..
rabbit tu, abangnda ai ckp donut gigi... hahahah...
thanks ttm..
salam aidil utk ttm n family jugak...
Post a Comment